Presiunea fiscală asupra sectorului berii și-a spus cuvântul și în 2014: piața berii s-a contractat cu 8,6% în volum

București, 24 martie 2015: Asociația Berarii României anunță evoluția pieței berii la nivelul anului 2014:

  • Volumul pieţei berii a atins doar 14,9 milioane hl în 2014, în scădere cu 8,6% față de cel înregistrat anul precedent
  • Nivelul consumului pe cap de locuitor a coborât la 74 l în 2014, de la 81 l

“După doi ani consecutivi de contracție accentuată a consumului având ca principală cauză presiunea fiscală, piața berii are nevoie mai mult ca oricând de o gură de oxigen. Toate studiile pe care le-am derulat în ultimii ani au contrazis însăși rațiunea presiunii fiscale: creșterea accizei la bere nu poate genera venituri mai mari la bugetul de stat, ci dimpotrivă – pe fondul contracției consumului, pierderile la bugetul de stat din TVA și alte taxe aferente producției de bere au depășit veniturile din acciză. ”, a declarat Lucian Ghinea, Președintele Asociației Berarii României.

În 2013, statul român încasa venituri cu 4% mai mici de pe piața berii, ca urmare a creșterii accizei, în condițiile unui nivel zero de evaziune fiscală în producția de bere. În 2014 istoria s-a repetat, veniturile încasate la bugetul de stat din acciză, TVA și alte taxe aferente producției de bere provenite doar de la membrii Asociației au scăzut cu 22 milioane Euro.

Lucian Ghinea adaugă: “Salut proiectul noului Cod Fiscal propus de Guvern. Este un document care reflectă o corectă înțelegere a realităților din economie și, mai mult, identifică soluția opririi declinului pieței berii: stabilirea accizei la bere la minimul european.”

Cu zero evaziune fiscală pe lanțul de producție, 69.700 locuri de muncă create pentru români și un nivel înalt al valorii adăugate, industria berii continuă să aibă o contribuție importantă la economia României. Sectorul berii contribuie cu peste 60% din totalul accizei colectate la bugetul de stat de pe piața băuturilor alcoolice, iar jumătate din prețul unei beri îl reprezintă în prezent taxele.

Producția de bere din România își menține caracterul național, peste 97% din berea consumată de români fiind produsă în continuare local. Mai mult, peste 70% din materiile prime agricole folosite pentru producerea berii provin din România.

Piața berii în 2014

  • Investiții: deși eforturile investiționale ale membrilor Asociației au fost aproape constante de-a lungul timpului, depășind până în prezent 1.3 miliarde Euro, contracția pieței în 2014 a condus la o scădere cu 2 milioane Euro a bugetelor investite, acestea ajungând la 60 milioane Euro.
  • Importuri: în 2014, importurile de bere s-au diminuat cu 0,09 milioane Hl, atingând 0,45 milioane Hl.
  • Exporturi: în ceea ce privește exporturile, acestea au scăzut cu 0,05 milioane Hl, atingând 0,3 milioane Hl în 2014.
  • Tipurile de ambalaje: preferințele consumatorilor în ceea ce priveşte tipul de ambalaj pentru bere au avut doar mici fluctuaţii faţă de valorile înregistrate în 2013, acestea fiind pentru PET – 53,1% (- 0,1% pp faţă de anul precedent), sticlă – 25,8% (- 0,5% pp faţă de anul precedent), doză – 17,6% (+0,5% pp faţă de anul precedent) şi halbă – 3,5% (+ 0,1% pp faţă de anul precedent).
  • Număr de angajați: contracția pieței s-a resimțit și la nivelul numărului de angajați ai companiilor producătoare de bere membre ale Asociației. Astfel, numărul locurilor de muncă a scăzut în 2014 cu 300, ajungând la 3.700.
  • Impactul scăderii pieței berii asupra numărului de locuri de muncă datorate berii la nivelul întregii economii a României: scăderea cu 1.4 mil Hl a pieței berii în volum s-a resimțit prin pierderea a 6.000 locuri de muncă generate direct și indirect de sectorul berii, la nivelul întregii economii.

Perspective 2015

“În ciuda dificultăților pe care producătorii de bere le-au întâmpinat în ultimii ani, berea rămâne o băutură iubită de români, fiind aproape nelipsită de pe mesele lor. Sperăm ca 2015 să aducă tuturor mai multe motive de sărbătoare, deci mai multe motive pentru a savura o bere rece alături de cei dragi.”, a declarat Constantin Bratu, Director general Asociația Berarii României.

Sari la bara de unelte