Asociatia „Berarii Romaniei” pentru o industrie a berii responsabila si puternica

Bucuresti, 29 Martie 2005 – Cei mai importanti producatori de bere de pe piata romaneasca, Brau Union Romania SA, Compania de Bere Romania SA (CBR), Interbrew Romania SA si United Romanian Breweries Bereprod SRL (URBB), au format Asociatia”Berarii Romaniei” (BR).

Misiunea asociatiei este de a promova si dezvolta o industrie a berii responsabila si puternica in Romania.

Asociatia „Berarii Romaniei” este deschisa producatorilor de bere care impartasesc misiunea si obiectivele asociatiei. Asociatia „Berarii Romaniei” are ca obiectiv dezvoltarea unui mediu de afaceri sanatos, prin incurajarea competitiei corecte si a eticii in afaceri, specifica economiei de piata performante. Asociatia sprijina si promoveaza interesele comerciale ale membrilor sai si asigura dialogul cu institutiile de reglementare.

In perspectiva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, Asociatia „Berarii Romaniei” sustine autoritatile statului in demersurile pe care acestea le fac pentru armonizarea legislatiei romanesti care reglementeaza industria berii.

Responsabiliate fata de consumator, mediul inconjurator si stat. „Berarii Romaniei” isi propune sa sustina si sa urmareasca implementarea unui comportament responsabil al companiilor membre, cu privire la politicile de promovare si publicitate a berii, calitatea produselor pe piata, protejarea mediului inconjurator, colectarea si plata accizelor si a altor taxe.

Cele patru companii fondatoare ale asociatiei au, impreuna, un numar de 4 400 de angajati, investitii cumulate in valoare de circa 420 milioane Euro, iar in anul 2004 au platit taxe si impozite catre statul roman in valoare totala de circa 108 milioane Euro. Membrii Asociatiei „Berarii Romaniei”, Brau Union Romania SA, Compania de Bere Romania SA (CBR), Interbrew Romania SA si United Romanian Breweries Bereprod SRL ( URBB), reprezinta peste 70% din piata de bere din Romania.

Conform cifrelor furnizate de Institutul National de Statistica, in anul 2004, productia de bere din Romania a fost de 14.5 milioane hl, in crestere cu 13.2% fata de anul trecut. Consumul de bere pe cap de locuitor in anul 2004 a fost de 66 hl , cu 11.8% peste nivelul inregistrat in 2003.