BEREA SI GASTRONOMIA

Cum să potriveşti berea cu diferite feluri de mâncare

Lumea gastronomiei ascunde multiple taine, percepţii, gusturi şi arome şi, tocmai de aceea, este foarte dificil să poţi vorbi cu exactitate despre asocierea perfectă a două alimente. Oricum, dincolo de intuiţie şi gust personal, descoperim că astfel de combinaţii perfecte permit creşterea plăcerii de a savura o mâncare deosebită alături de o băutură care să-ţi meargă la suflet.

În astfel de cazuri, alegerea berii potrivite joacă un rol important.

Acru sau amărui

Berea contracarează foarte bine aciditatea oţetului, de pildă. Astfel, berea se potriveşte de minune cu preparatele marinate, salatele şi fructele de mare. Preparatele cu roşii şi legume, care sunt uşor amărui, se potrivesc, de asemenea, de minune cu berea.

Iute şi condimentat

Berea îmblânzeşte foarte bine senzaţia produsă de alimentele foarte condimentate, printre ele regăsindu-se cele care conţin piper, usturoi sau chilli.

Dulce-amărui

Bucătăria orientală găsește în bere contrastul perfect pentru sosurile de soia sau burgerii condimentaţi cu wasabi sau ketchup. Combinaţiile de bere cu muştar merg mai bine decât cu orice altă băutură.

Brânza şi ouăle

Berea este, de asemenea, o alegere foarte bună pentru a însoţi preparate culinare cu texturi cremoase cum ar fi brânzeturile sau preparatele cu mult ou, pentru că, în această combinaţie, sunt “papilele gustative sunt pur și simplu desfătate”.

Carnea

Atunci când decizi să alegi o bere pentru a o savura alături de o friptură, trebuie în primul rând să ţii cont de condimentele şi de sosul care oînsoţesc preparatul culinar.Astfel, o bere neagră cu gust intens ar fi de preferat celorlalte sortimente, atunci când friptura este intens condimentată.
Peştele

Peştele gras, de la cel afumat până la cel marinat, sărat sau conservat, sunt cei mai buni prieteni ai berii. În special berea mai amăruie este perfectă pentru a “stinge” la masă peştele sărat şi afumat. În schimb, peştele marinat se potriveşte mai mult cu berile mai uşoare, mai puţin amărui.

Berea neagră se potriveşte cu:

Prăjiturile și ciocolata

Prăjiturile cu ciocolată neagră se potrivesc cel mai bine cu berea neagră. La fel se întâmplă şi cu dulciurile care au în compoziţie lemn dulce şi alune.
Alte combinaţii între bere și preparate culinare
Berea blondă se potriveşte cu:

  • tempura japoneză (peşte sau fructe de mare prăjite în sos de unt)
  • pâine prăjită cu ulei de măsline

Berea brună se potriveşte cu:

  • friptură din muşchi de porc sau carne roşie pe grătar
  • asparagus cu ouă prăjite şi vinete
  • heringul marinat în stil Nordic
  • somonul afumat cu sos de muştar
  • salata din anghinare crudă şi parmezan

Câteva „ponturi” despre bere:

  • Aroma băuturii nu ar trebui să o eclipseze niciodată pe aceea a preparatului culinar, şi nici invers.
  • Ar trebui să existe întotdeauna un echilibru între arome şi gusturi
  • Nu vă feriţi de contraste, dar ţineţi minte că nici unul din cele două elemente – berea şi mâncarea – nu trebuie să fie declarat câştigător la finalul mesei, trebuie să își împartă laurii.