Directiva SUP așteaptă raport comun din partea Comisiilor de Industrii și de Mediu

Ordonanța Guvernului nr. 6/2021 care transpune în legislația națională Directiva UE 904/2019 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului (Directiva SUP) se află în proces de adoptare ca proiect de lege de către Parlament.

Industria de bere susține obiectivele acestei directive, solicitând reformulări care să permită implementarea eficientă a proiectului de reducere a ambalajelor de plastic de unică folosință. Acestea sunt:

  1. Acordarea unei perioade de tranziție până la 1 ianuarie 2023 pentru ca operatorii economici să dezvolte alternative reutilizabile sau care nu conțin plastic.
  2. Eliminarea dublei reglementări, având în vedere că obligația de colectare a ambalajelor tip PET de băuturi a fost deja pusă în sarcina sistemului garanție returnare. Această Ordonanță ar crea o obligație similară SGR pentru primării.

Un raport preliminar a fost emis la 15 decembrie 2021 de către Comisia de Industrii din Camera Deputaților, urmat pe 22 iunie 2022 de raportul preliminar al Comisiei de Mediu care include amendamentele recomandate de industrie. Urmează ca cele două Comisii să emită un raport comun, în baza căruia proiectul de lege să fie supus votului final al Camerei Deputaților.