FABRICAREA BERII

Procesul de fabricare

Asa cum am vazut in capitolul despre istoria berii, procesul de fabricare al acestei bauturi naturale se bazeaza, inca de pe vremea anticilor, pe un principiu simplu: fermentarea naturala a zaharurilor si extractia cerealelor maltificate cu ajutorul apei fierbinti. In zilele noastre, intreg procesul este complex, desfasurat sub un control strict al standardelor de calitate.


Coordonatorul procesului

Procesul tehnologic de fabricare al berii se desfasoara in sistem complet inchis, folosind echipamente din inox. Acesta este complet automatizat, urmarit si comandat din „camera de comanda si control“. Calculatoarele de proces contin toate programele conform carora se desfasoara tehnologia de fabricare a berii. Pe monitoare, se urmaresc toti parametrii tehnologici. Orice abatere de la nivelele stabilite este semnalizata atat optic cat si sonor, astfel devine imposibila omiterea sau neinregistrarea acesteia, in vederea corectarii imediate. Toate informatiile legate de desfasurarea proceselor sunt inregistrate si pastrate, asigurandu-se o trasabilitate perfecta.


Producerea mustului de bere

Maltul este macinat printr-o moara cu valturi si amestecat cu apa rezultand „plamada“. In cazanul de plamadire-zaharificare plamada este supusa unui proces de incalzire la temperaturi foarte bine defi-nite, in intervale de timp exacte, astfel incat, amidonul din malt este transformat in zaharuri cu molecule mai usor metabolizabile de catre drojdie.

In cazanul de filtrare se realizeaza separarea fazei lichide de cojile ramase din boabele maltului. Echipamentul este prevazut cu un sistem de site fine cu ajutorul carora se realizeaza filtrarea pla- mezii.

Mustul limpede de malt se colecteaza in cazanul de fierbere cu hamei. In acest echipament este adaugat hameiul. Un rol important al acestui echipament este acela de a steriliza mustul inainte de insamantarea drojdiei. Prin racitorul cu placi, mustul fierbinte este racit la aprox 10 grade.


Multiplicarea celulei de drojdie

Pura de drojdie este pastrata in conditii sterile si se realizeaza multiplicarea ei pana la cantitatea necesara unei sarje de bere. Dupa fermentare, drojdia se recupereaza din fermentator, se pastreaza in 27 conditii speciale de temperatura si presiune in alte vase sterile. Ea se refoloseste pentru o noua sarja. Zilnic, se verifica conditiile microbiologice ale drojdiei si viabilitatea celulelor.


Fermentarea

Plamada este fermentata in niste vase uriase, complet inchise, mustul transformandu-se in bere pe parcursul a 14 – 21 zile. Fiecare fermentator este prevazut cu 3 zone de racire, prin care se regleaza in mod automat temperatura conform prescriptiilor tehnologice. Dupa fermentare, drojdia se extrage prin partea inferioara a fermentatorului. Acesta este prevazut cu sistem automat de recuperare a dioxidului de carbon.


Filtrarea

Toate resturile de celule de drojdie, resturi proteice aglutinate sau alte particule fine se indeparteaza din bere prin filtrare, obtinandu-se berea limpede, stralucitoare.

Filtrarea se realizeaza in filtrul cu sute de placi orizontale. Berea este pompata cu presiune prin acest strat filtrant care are rolul de a retine orice eventuala particula.

Procesul este permanent controlat printr-un aparat care masoara gradul de limpiditate al produsului finit, permitand trecerea berii numai daca aceasta corespunde nivelului stabilit de puritate.


Tancuri de linistire

Berea filtrata este depozitata in rezervoare uriase unde are loc procesul de linistire si maturare. Dupa efectuarea analizelor obligatorii, berea poate fi trimisa catre imbuteliere: la sticla, cutie sau butoi.

Sari la bara de unelte