“Fii ca o mamă pentru prietenii tăi și spune-le: Fără alcool la volan!”

Asociația Berarii României, cu sprijinul Poliției Române, lansează o amplă campanie de informare privind riscurile asociate conducerii unui autoturism sub influența alcoolului. Programată să se deruleze în lunile august și septembrie 2018, campania are sloganul “O mamă la nevoie se cunoaște – Fii ca o mamă pentru prietenii tăi și spune-le tare și răspicat: FĂRĂ ALCOOL LA VOLAN!”. Campania se adresează atât șoferilor, cât și tuturor celor care le pot insufla direct sau indirect un comportament responsabil: membrii familiei sau ai grupului de prieteni.

“Ne aflăm într-o perioadă a anului în care românii fac numeroase deplasări cu autoturismul, în special alături de cei dragi, fie ei membri ai familiei sau ai grupului de prieteni. Iar cele mai multe astfel de deplasări se fac către destinații de vacanță, cum este cazul și în această săptămână. În acest context, am lansat o amplă campanie de informare, reluând practic o recomandare pe care Asociația Berarii României o face în mod constant românilor: să nu se urce la volan după ce au consumat băuturi alcoolice. În cadrul campaniei, pe lângă această recomandare făcută direct șoferului, vrem să responsabilizăm inclusiv grupul lui de apropiați care poate avea un rol decisiv în a-l determina să aibă un comportament responsabil la volan. Credem cu tărie că orice vacanță este într-adevăr reușită doar atunci când toți participanții ajung cu bine acasă, una dintre condiții fiind: fără alcool la volan.”, a declarat Julia Leferman, Director General Asociația Berarii României.

Pornind de la un adevăr profund potrivit căruia o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice nu s-ar urca la volan atunci când propria mamă s-ar afla pe locul pasagerului din dreapta, s-a creionat personajul simbolic al campaniei, “mama”, înzestrat cu puterea de a opri un eventual comportament iresponsabil al “șoferului”. Astfel, personajul simbolic “mama” reamintește tuturor participanților la trafic de responsabilitatea pe care o au chiar și atunci când sunt doar pasageri într-o mașină. Ei sunt sfătuiți să se comporte ca o mamă pentru acea persoană care a băut și vrea să se urce la volan, transmițându-i un mesaj simplu, dar ferm: Fără alcool la volan!

Conducerea autoturismului sub influența băuturilor alcoolice poate avea consecințe dintre cele mai grave, iar datele oficiale¹ arată că pe parcursul anului trecut s-au produs 247 accidente rutiere grave, în urma cărora 63 de persoane au decedat, iar alte 249 au fost rănite grav.