Fii cool fara alcool!

Suna clopotelul pentru o noua competitie! „Fii cool fara alcool!” este numele concursului national de filme educative de scurt metraj, din cadrul campaniei nationale pentru liceeni, „Alcoolul nu te face mare”.

Adolescentii inarmati cu creativitate, dorinta de afirmare, responsabilitate sociala si nu in ultimul rand, cu orice fel de echipament video, au ocazia sa se inscrie, pana la 15 noiembrie 2007, in concursul care le poate aduce atat numeroase cadouri surpriza, cat si marele premiu in valoare de 5.000 de ron. „Asteptam un numar mare de participanti, mai ales ca tot mai multi liceeni din Romania au vizionat deja in timpul orelor de dirigentie cele doua filme educative recomandate de Ministerul Educatiei – Ce inseamna sa fii cool si Pretul unei vieti sportive – productii care pot fi considerate modele de lucru”, a declarat dl. Constantin Bratu, director general al Asociatiei „Berarii Romaniei”. Detalii despre acest concurs se pot gasi pe noul site al campaniei – www.alcoolulnutefacemare.ro.

Cu ocazia lansarii la Iasi a competitiei „Fii cool fara alcool!”, dr. Cristian Andrei, promotorul Caravanei „Alcoolul nu te face mare”, s-a intalnit la Colegiul National de Arta „Octav Bancila” cu aproximativ 300 de elevi din mai multe licee iesene. In atmosfera marcata de curiozitatea fara margini a liceenilor, doctorul le-a vorbit deschis despre pericolele consumului de alcool la varsta adolescentei. Pana in prezent, caravana a trecut prin Bucuresti, Constanta si Cluj-Napoca, urmand ca pana la finele anului sa ajunga in alte trei judete.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Inspectoratul Scolar al Judetului Iasi, prin Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica, pe un esantion de 695 de elevi ieseni din licee teoretice si vocationale, grupuri scolare si scoli de arte si meserii, 90% din adolescenti au declarat ca au consumat alcool la o ocazie, in majoritatea cazurilor la o petrecere, in cercul de prieteni. Cat despre motivele pentru care au baut alcool, acestia au marturisit ca „din curiozitate”, „de placere” si „ca sa prinda mai mult curaj.”

Background: Campania „Alcoolul nu te face mare” este organizata de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Inspectoratul General al Politiei Romane si Asociatia „Berarii Romaniei”. Lansarea ei la nivel national a avut loc pe 2 mai 2007, de Ziua Adolescentului. Tot in luna mai, peste 1500 de CD-uri continand cele doua filme educative de scurt metraj au fost distribuite liceelor din Romania. Acest proiect are un „trecut”: in 2006, in liceele din Bucuresti, s-a desfasurat un program pilot. In perioada mai–iunie 2006, au fost distribuite materiale informative in toate liceele Capitalei. Campionul Mondial la Box Leonard Doroftei a vizitat atunci cateva licee, vorbindu-le copiilor despre performanta si succesul in viata. Concursul de site-uri “TreazNet”, derulat in perioada octombrie – decembrie 2006, s-a bucurat de un deosebit interes din partea liceenilor in jur de 300 de elevi inscriindu-se cu lucrari in competitie.