HG pentru sistemul de garanție returnare, supus dezbaterii publice

Colaborarea strânsă între toate părțile implicate este vitală pentru a ne asigura că România va avea un sistem eficient de colectare și reciclare a ambalajelor primare pentru băuturi și chiar pentru a oferi un exemplu de bune practici țărilor din regiune.

Pentru a avea succes, sistemul trebuie să fie accesibil și ușor de folosit de către consumator, să ofere o disponibilitate ridicată și accesibilitatea punctelor de returnare, etichetare clară a produselor cu mențiunea separată a prețului produsului și valoarea garanției. De asemenea, sunt esențiale programele de comunicare și educare adresate consumatorilor.

Sistemul s-a dovedit funcțional în țările în care este deja implementat, mai ales dacă este complet transparent, cu acoperire națională, un singur sistem, deținut de o entitate non-profit, care deține ambalajele colectate, un sistem administrat de industria băuturilor care va avea un control puternic al costurilor.

Doar printr-un sistem național vom putea avea o implementare eficientă, cu preluarea obligatorie pentru toate ambalajele de băuturi puse în vânzare și același mod de lucru atât în zonele urbane, cât și în cele rurale.

Sistemul DRS este foarte important pentru România nu numai pentru că va îmbunătăți circularitatea ambalajelor, ci și pentru că va avea impact asupra întregii economii și societăți, permițând României să atingă țintele UE de colectare pentru ambalajele de băuturi din plastic de unică folosință, de 77% până în 2025, respectiv 90% până în 2029.