Industria băuturilor, principalul susținător al implementării sistemului garanție-returnare în România

Asociația Berarii Romaniei și Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare s-au reunit în Alianța Producătorilor de Băuturi din România cu scopul de a pune în funcțiune un sistem local de garanție-returnare viabil care să răspundă cerințelor din legislația UE și legislația României privind responsabilitatea extinsă a producătorului (REP) pentru industria băuturilor. REP impune obligația comună pentru industria generatoare de ambalaje de băuturi să le colecteze, recicleze și să refolosească, introducându-le în economia circulară.

Pentru a pune în aplicare acest sistem cât mai curând și mai eficient, Alianța a fost în dialog permanent de-a lungul ultimilor doi ani cu autoritățile de mediu și și cu reprezentanții asociațiilor comercianților mici și mari. Mizăm și în continuare pe această bună colaborare, astfel încât să avem cât mai rapid posibil sistemul reglementat printr-un act normativ.

Producătorii de băuturi consideră acest sistem o prioritate pentru industria de băuturi, ajutând România să își îndeplinească țintele ambițioase setate de UE și să implementeze o economie cu adevărat circulară.
Pentru a putea începe în cel mai scurt demersurile de implementare pentru acest sistem și a demara investițiile necesare construirii infrastructurii acestuia este nevoie de o fundație solidă pe partea de reglementare. Este necesară o perioadă de minimum 18 luni pentru punerea în practică a sistemului, de la momentul intrării în vigoare a cadrului legislativ.