Orz cultival local, bere produsă local

Ingredient esențial al berii

Malțul este obținut în urma unui proces complex care culminează cu prăjirea orzului și reprezintă sursa de zaharuri pe care, ulterior, drojdia, le transformă în bioxid de carbon și alcool, prin intermediul procesului de fermentație.

Pe lângă rolul său decisiv în procesul de fermentare, malțul contribuie atât la gustul, cât și la aroma berii. În plus, malțul este cel care dă și culoarea berii, în funcție de gradul său de prăjire. Astfel, se pot obține beri aurii, brune sau negre, corespunzător culorii malțului folosit.

Cererea de malț local în creștere, oportunitate pentru fermierii români

În prezent, cea mai mare parte a necesarului de malț al industriei locale de fabricare a berii este asigurat din resurse locale, fapt care reprezintă un important stimul pentru agricultorii români.

Mai mult, producătorii de bere sunt determinați să crească această pondere a malțului și orzului produs în România în rețetele de fabricare, creând astfel o oportunitate reală pentru fermierii locali.

Extinderea suprafețelor cultivate cu orz de bere trebuie stimulată

Asociația Berarii României susține necesitatea adoptării unor măsuri care să ajute fermierii români în efortul de extindere a suprafețelor cultivate cu orz de bere. Astfel, pentru a veni în sprijinul fermierilor care aleg să cultive orz de bere, acest tip de cultură agricolă ar trebui să fie inclusă în rândul celor pentru care se acordă subvenții speciale, o serie de argumente venind în sprijinul acestui demers.

Din punct de vedere geografic, culturile de orz sunt localizate în zona județelor Timișoara, Constanța, Buzău, Ploiești, Cluj, Pitești. Pentru obținerea de rezultate optime este necesară însă întrunirea câtorva condiții, orzul dezvoltându-se în zone mai răcoroase, cu soluri de tip cernoziom, brun roșcat, de pădure.

Culturile de orz de bere sunt deseori expuse unor dificultăți multiple: evoluția neprevăzută a condițiilor climatice (temperaturi ridicate, secetă, umiditate excesivă, etc), condițiile atipice de climă și sol, nevoia unui nivel ridicat de tehnicitate, standardul înalt cerut de acest tip de cultură din punct de vedere al echipării mecanice pentru întreținerea terenurilor agricole.

Totodată, sămânța folosită pentru cultivarea orzului de bere este una specială, cu un preț de achiziție relativ ridicat, ea necesitând tratamente specifice, astfel încât, la recoltare, să ofere caracteristicile de care producătorii de bere au nevoie pentru a obține o bere de calitate.

Acest tip de cultură, care are un potențial uriaș de valorificare internă și creează valoare adăugată pentru economia românească, prin activitățile de procesare ulterioare, trebuie să beneficieze de un anumit tip de sprjin prin care se înlătură parțial riscurile de natură financiară la care sunt expuși fermierii.

Sari la bara de unelte