Piața berii la nivel european, puternic afectată de criza Covid19

Pe 26 aprilie, Berarii Europeni au lansat Raportul privind Impactul Covid asupra Sectorului Berii în Europa. Vânzările de bere în sectorul Horeca s-au prăbușit cu peste 40% în 2020.

Raportul lansat arată cât de mult a avut de suferit economia în urma închiderii totale sau parțiale a sectorului ospitalității pe toate palierele: locuri de muncă, valore adăugată și venituri la bugetul de stat generate de bere. În 2020, berea vândută în Horeca a scăzut cu 42% față de 2019, de la 126 de milioane de hectolitri la 75 de milioane de hectolitri.

În ciuda unei relative creșteri a vânzărilor de bere la comercianți, a existat o scădere de 9% din volumul total de bere vândută în Europa în 2020, făcând să dispară peste 3 miliarde de euro din valoarea adaugată adusă de producția de bere în economie într-un singur an. 

Locurile de muncă generate pe lanțul valoric al berii au scăzut cu aproximativ o treime în 2020, de la 2,6 milioane de angajați la 1,8 milioane, marea majoritate a acestor pierderi provenind din sectorul ospitalității, dar și din aprovizionare și distribuție.