Producătorii de băuturi susțin sistemul garanție returnare pentru ambalajele de unică folosință din România

Alianța Producătorilor de Băuturi din România, formată din Asociația Berarii României și Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare, continuă consultările cu Ministerul Mediului și reprezentanții comercianților mici și mari, astfel încât textul revizuit al Hotărârii de Guvern care privește sistemul să fie finalizat cât mai curând.

Alianța Producătorilor de Băuturi susține câteva principii de bază în implementarea unui sistem garanție returnare viabil: o guvernanță solidă, control al managementului, un sistem unic cu acoperire națională, obligatoriu pentru toate părțile implicate, un bun control al costurilor, accesibilitatea returnării ambalajelor pentru consumator, cu puncte de colectare la îndemână și etichetare clară.

Producătorii de băuturi consideră acest sistem o prioritate pentru industria de băuturi, ajutând România să își îndeplinească țintele ambițioase setate de UE și să implementeze o economie cu adevărat circulară. 

Pentru a putea începe în cel mai scurt demersurile de implementare pentru acest sistem și a demara investițiile necesare construirii infrastructurii acestuia este nevoie de o fundație solidă pe partea de reglementare. După ce un pachet legislativ complet și clar va intra în vigoare mai este nevoie de o perioadă de minimum 18 luni pentru punerea lui în practică. Deoarece acest sistem este unul deosebit de complex, investiția pe care o presupune este foarte mare. Producătorii nu pot pleca la drum cu o investiție de asemenea anvergură până nu știu cum cum va fi acest sistem reglementat.