Și vara aceasta “Fii ca o mamă pentru prietenii tăi și spune-le: Fără alcool la volan!”

Pe oglinzile din benzinăriile selecționate sunt amplasate elementele definitorii ale personajului principal al campaniei care pot fi folosite pentru a le spune prietenilor printr-o simplă fotografie să nu urce la volan după ce au băut. Personajul “mama” al campaniei rămâne fără îndoială un model pentru toți cei care vor să interpreteze acest rol, așa că se pot inspira revăzându-l aici. Campania se adresează atât șoferilor, cât și tuturor celor care le pot insufla direct sau indirect un comportament responsabil: membrii familiei sau prietenii.

Totodată, în stațiile Petrom de pe A2, șoferii sunt așteptați cu informații utile care să îi determine să aibă o conduită responsabilă atunci când se află la volan, dar și când sunt doar simpli pasageri ai unui autoturism.

Deși poate consideri că „o bere nu se pune”, află că după ce ai consumat-o ai nevoie de o perioadă considerabilă de timp pentru a reveni la nivelul zero al alcoolemiei.

Nivelul legal al alcoolemiei în România este 0‰. Orice valoare peste această limită este considerată, după caz, contravenție sau infracțiune, ambele fiind sancționate de lege.

Consumul de alcool la volan face victime. Doar anul trecut, s-au produs 343 de accidente rutiere grave care au avut ca principală cauză conducerea sub influența alcoolului. În urma acestora, 72 de persoane au decedat și 352 au fost grav rănite.

Doar pentru a avea un reper, află că:

  • O femeie cu o înălțime de 160 cm și o greutate de 60 kg, care într-un interval de o oră a consumat o bere de 330 ml, are nevoie de cca. 80 minute pentru a reveni la un nivel zero al alcoolemiei. Dacă berea a fost consumată însă în timpul mesei, sunt necesare 90 minute suplimentare până este eliminat complet alcoolul.
  • Un bărbat cu înălțimea de 180 cm și 80 kg, care într-un interval de o oră a consumat o bere de 500 ml, are nevoie de cca. 70 minute ca să ajungă la un nivel zero al alcoolemiei. La aceste minute se vor adăuga altele 90 în cazul în care berea a fost consumată în timpul mesei.