Şofatul şi consumul băuturilor alcoolice

Alcoolemia reprezintă concentraţia de alcool din sânge, ca urmare a consumului de băuturi alcoolice, fiind exprimată în grame de alcool pe litru de sânge. Alcoolemia poate fi măsurată în aerul expirat, în sânge sau urină.

Nivelul alcoolemiei permis pe teritoriul României pentru persoanele care conduc autovehicule sau tramvaie este 0,00 la mie.

În funcţie de concentraţia de alcool măsurată fie în aerul exirat, fie în sânge, consecinţele pot fi:
– contravenţie care se pedepseşte cu amendă, în cazul unei concentraţii de sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat;
– infracţiune care se pedeapseste cu închisoare între 1 şi 5 ani, pentru o valoare a alcoolemiei de peste 0,8 g alcool la litrul de sânge.

www.politiaromana.ro

Probabilitatea de a produce un accident pentru un şofer cu 0,5 mg/l de alcool în sânge faţă de unul care nu a băut deloc e de două ori mai mare. Consumul băuturilor alcoolice îi provoacă conducătorului auto o stare de euforie care îi distorsionează percepţiile şi îl face să nu îşi poată controla bine reflexele.

S-a demonstrat în timp că nivelul alcoolemiei depinde de mai mulţi factori printre care perioada de timp în care este consumată băutura alcoolică – cu cât perioada este mai scurtă, cu atât ficatul nu are timp să metabolizeze alcoolul, iar nivelul alcoolemiei creşte.

Nivelul alcoolemiei depinde chiar şi de sexul subiecţilor. În cazul ingerării unei cantităţi egale dintr-o anumită băutură alcoolică de către o femeie şi un bărbat, nivelul alcoolemiei măsurat ulterior este diferit. Această discrepanţă a fost pusă până mai ieri pe seama diferenţelor de greutate corporală şi de compoziţie a ţesutului gras, dar recent s-a demonstrat faptul că femeile au o proporţie de apă mai mică în corp decât bărbaţii, fapt care le face să intre în stare de ebrietate mai repede decât bărbaţii cu aceeaşi greutate corporală. Pentru că femeile au mai puțină apă în organism – doar 55%, comparativ cu 65% în cazul bărbaţilor – ele au în final o concentrație mai mare de alcool în sânge. Astfel, la aceeași cantitate de alcool consumată, o femeie care cântărește la fel ca un bărbat va avea o concentrație de alcool în sânge cu o treime mai mare.

Una dintre principalele cauze de mortalitate pe şosele este consumul băuturilor alcoolice. În țările dezvoltate, aproape 20% din șoferii care au provocat accidente fatale consumaseră băuturi alcoolice, în timp ce în țările mai slab dezvoltate procentul poate crește până la 69%. Grav este faptul că în accidente mor, în majoritatea cazurilor, și persoane nevinovate.

Este recomandat ca atunci când ieşiţi în oraş şi consumaţi băuturi alcoolice să nu vă urcaţi la volan pentru a vă întoarce acasă, ci să cedaţi volanul unui prieten care nu a băut sau să folosiţi orice alt mijloc de transport: taxi, autobuz etc, pentru a ajunge în siguranţă acasă.

Încă din anul 2008, Asociaţia “Berarii Romaniei”, cu sprijinul Direcţiei Poliţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi a Consiliului Naţional al Audiovizualului, şi-a propus să educe şoferii să nu conducă sub influenţa băuturilor alcoolice, cu scopul reducerii numărului accidentelor rutiere. Astfel, an de an, dezvoltă campanii de informare în trafic pentru a descuraja consumul la volan.

Sari la bara de unelte