Transpunerea Directivei pentru practici comerciale neloiale, risc de defavorizare a furnizorilor locali

Proiectul de transpunere a Directivei UE 633/2019 referitor la practicile comerciale neloiale este tot mai aproape de finalizare, aflându-se pe agenda comisiilor din Camera Deputaților. 

Cu toate acestea, forma intermediară a proiectului, rezultată în urma dezbaterilor maraton de la Comisia pentru agricultură, riscă să creeze distorsiuni în piață prin încurajarea importurilor, în defavoarea furnizorilor locali.

Astfel, chiar dacă se va elimina limita maximă a plafonului cifrei de afaceri pentru a permite tuturor operatorilor economici, mari și mici, să intre sub prevederile legale, interzicerea discounturilor și plafonarea serviciilor nu numai că încalcă dreptul părților de a negocia liber un contract comercial, dar va afecta și posibilitatea consumatorilor finali de a beneficia de prețuri mai bune pentru produsele pe care le vor achiziționa. 

Comisia pentru industrii urmează să decidă în zilele următoare cu privire la aspectele evidențiate mai sus, de aceea este important să fie avut în vedere obiectivul principal al acestui proiect: protejarea furnizorilor în fața practicilor comerciale neloiale. În acest sens, se impune existența unor contracte clare, transparente, care să stipuleze detaliat serviciile și valoarea acestora, precum și discounturile agreate de părți.