A fost promulgată legea privind practicile comerciale neloiale

Pe 11 aprilie 2022, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar (PL-x 178/05.05.2021), cunoscută sub denumirea de legea UTP.

Legea transpune Directiva UE 633/2019 reglementează relațiile comerciale dintre fumizori și cumpărători în cadrul lanțului de aprovizionare, cu privire la practicile comerciale neloiale realizate în legătură cu vânzarea de produse agricole și alimentare.

Proiectul include o „listă neagră” a practicilor comerciale interzise, precum:

  • Plățile pentru produsele perisabile, caz în care cumpărătorul nu trebuie să depășească termenul stabilit prin contract cu mai mult de 14 zile calendaristice, respectiv cu mai mult de 30 de zile calendaristice pentru produse neperisabile.
  • Termenul de preaviz care nu poate fi mai mic de 30 de zile lucrătoare pentru anularea comenzilor, respectiv nu poate fi mai mic de 60 de zile pentru delistarea unui produs.
  • Modificarea unilaterală a clauzelor contractului comercial
  • Întârzierea recepționării și semnării documentelor de recepție a produselor
  • Impunerea către furnizor a unei taxe pentru listarea și expunerea la vânzare a produselor sale
  • Transferul unilateral al condițiilor comerciale agreate cu furnizorul pentru canalul de vânzare cu amănuntul către canalul de vânzare en-gros.

Există, de asemenea, o „listă gri” de practici permise dacă sunt convenite în contract, cum ar fi solicitarea furnizorului să plătească pentru publicitatea realizată de cumpărător, solicitarea plății pentru serviciile de marketing prestate de cumpărător sau solicitarea unei plăți pentru personalul care se ocupă de amenajarea spațiilor de vânzare sau să oblige furnizorul să pună la dispoziție personal pentru vânzarea produselor.

Dintre modificările de ultimă oră adoptate de Camera Deputaților se numără plafonarea la sub 350 de milioane euro a cifrei de afaceri a operatorilor economici care intră sub prevederile legii. Alte articole adoptate sunt cele referitoare la plafonarea discounturilor la 20% și a valorii servicilor prestate de comercianți la 5%.

În ceea ce privește sancțiunile, a fost menținută amenda de 1% din cifra de afaceri pentru abaterile repetate. Contractele dinte comercianți și furnizori încheiate înainte de data intrării în vigoare a legii vor trebui aliniate la noile prevederi până la 31 decembrie 2022.

Sari la bara de unelte