Ambasadorii cauzei „Alcoolul nu te face mare”

Peste 1500 de profesori din mediul preuniversitar din toată ţara se pregătesc voluntar să devină Ambasadori ai campaniei sociale de educare a adolescenţilor să nu consume alcool la această vârstă, „Alcoolul nu te face mare”.

Cursurile de pregătire a profesorilor voluntari, susţinute de dr. Cristian Andrei, au început luna aceasta şi se vor finaliza în aprilie. Întâlnirile cu Ambasadorii au loc la nivel regional, în Bucureşti, Piteşti, Constanţa, Iaşi, Cluj, Timişoara şi Târgu Mureş.
„Există un interes deosebit al profesorilor să participe la aceste cursuri de pregătire în cadrul campaniei , pentru că ele îi ajută să facă faţă situaţiilor dificile cu adolescenţii, să preîntâmpine, printr-o cunoaştere adevărată a fenomenului de consum de alcool la vârsta adolescenţei, eventualele derapaje pe care elevii lor le-ar putea avea. Împreună cu partenerii noştri, facem educaţie prin prevenire”, a declarat dna. Megdonia Păunescu, director în Direcţia Management Învăţământ Preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.
Ambasadorii cauzei „Alcoolul nu te face mare”primesc la aceste cursuri materialele multimedia din cadrul campaniei, reprezentând CD-uri inscripţionate cu cele două filme educative de scurt metraj – Ce înseamnă să fii cool şi Preţul unei vieţi sportive. Însuşindu-şi atât mesajul campaniei, cât şi metodele de lucru specifice cu adolescenţii, profesorii Ambasadori se întorc în liceele de unde provin şi aplică toate aceste cunoştinţe în timpul orelor de dirigenţie. Munca lor va fi coordonată de reţeaua naţională de inspectori educativi din cadrul Inspectoratelor Şcolare Judeţene, dornici şi ei să facă parte din proiect.
Cele două filme, împreună cu planurile de lecţie şi sfaturi pentru pedagogi, pot fi descărcate cu uşurinţă de pe site-ul campaniei, www.alcoolulnutefacemare.ro.

Campania „Alcoolul nu te face mare” este organizată de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Asociaţia „Berarii României”. Lansarea ei la nivel naţional a avut loc pe 2 mai 2007, de Ziua Adolescentului, iar până la finele anului, peste 140.000 de liceeni vizionaseră deja cele două filme educative. Mai mult, în aceeaşi perioadă, aproape 2.000 de liceeni au avut ocazia să se întâlnească direct cu dr. Cristian Andrei în cadrul Caravanei „Alcoolul nu te face mare” care a străbătut oraşele Bucureşti, Cluj, Constanţa, Iaşi, Ploieşti, Timişoara şi Craiova.
Ca alternativă a petrecerii timpului liber, organizatorii au oferit adolescenţilor ocazia să se înscrie în competiţii cu premii de aproape 10.000 ron. Concursul de site-uri “TrezNet” şi cel de filme educative de scurt metraj “Fii cool fără alcool”, au adunat sute de proiecte competitive.