Berarii Romaniei: „Facem eforturi pentru a mentine performantele unei piete de succes”

Asociatia „Berarii Romaniei”, cea mai mare organizatie de profil din Romania, anunta pentru primul semestru al anului 2009 un volum al vanzarilor membrilor sai de 8,3 mil hl bere, dovedindu-si astfel eforturile de mentinere a performantelor unei piete de succes.

Noul presedinte al Asociatiei „Berarii Romaniei” ocupa pozitia de conducere in cadrul companiei Ursus Breweries din anul 2007, iar in cadrul companiei SABMiller Europe lucreaza din anul 2003, cand a fost numit in functia de Sales & Distribution and Trade Marketing Director Europe.
Intreaga piata de bere a inregistrat o scadere de 10% a volumului total de vanzari, de la 9,9 mil.hl inregistrati in primul semestru al anului 2008 la un volum estimat de 9 mil hl pentru aceeasi perioada a anului curent. Aceasta situatie are loc pe fondul crizei economice generale, care a determinat o scadere a puterii de cumparare a romanilor si schimbari in obiceiurile de consum ale acestora. Astfel, desi romanii continua sa aprecieze berea, ei o consuma mai rar si in cantitati mai mici decat in anii anteriori. In egala masura, factorul meteorologic a condus la scaderea volumului de vanzari, vremea in acest an fiind mai rece si mai ploioasa, mai ales in primul trimestru al acestui an.

La nivelul Asociatiei „Berarii Romaniei” volumul din primul semestru insumeaza vanzarile celor cinci membrii producatori de bere: Heineken Romania, InBev Romania, Romaqua Group, United Romanian Breweries si URSUS Breweries. Volumul la nivel de Asociatie a anregistrat o usoara crestere de 5,06%, membrii acesteia raportand 8,3 mil hl bere vanduti, comparativ cu perioada similara a anului 2008 cand au vandut 7,9 mil hl. Cresterea volumului raportat de Asociatie reprezinta de fapt o consolidare a vanzarilor, rezultata din contributia Romaqua Group, companie care s-a alaturat Asociatiei la inceputul anului 2009 si din fuziunea companiei Heineken cu Bere Mures.

„Este evident ca situatia mediului economic general are o influenta si asupra industriei de bere, desi impactul este mai mic fata de alte industrii. Previziunile pentru cea de a doua jumatate a anului sunt greu de facut in acest moment. Va trebui sa vedem cum se incheie sezonul de vara, dar si acesta deja da semne ca este mai slab decat in anii anteriori”, declara Stephan Maria Weber, Presedintele Asociatiei „Berarii Romaniei”. „Cu toate acestea stim ca romanilor le place berea si va trebui ca la nivel de industrie sa facem eforturi pentru a cultiva o cultura locala a berii, pentru a ne informa consumatorii despre beneficiile unui consum moderat de bere, dar si pentru a-i face sa gandeasca in mod responsabil despre consumul de alcool. Urmatoarele activitati ale Asociatiei se vor concentra in aceste directii, astfel incat sa continuam sa consolidam reputatia industriei, atat in ochii consumatorilor, cat si ai autoritatilor”, a adaugat Presedintele.

Industria berii din Romania este un sector cu un puternic impact si o contributie importanta la economia locala, consumul de bere fiind acoperit in proportie de 98% de productia interna. Acest lucru presupune investitii puternice pe piata din Romania, protejarea locurilor de munca si contributii semnificative la bugetul de stat si cel cel al comunitatilor locale prin plata impozitelor si taxelor aferente. La nivelul anului 2008, investitiile raportate de membrii Asociatiei insumau 200 mil. Euro., industria berii asigura un numar direct de 6700 de locuri de munca , iar contributia totala la bugetul de stat se ridica la 272 mil. euro.

Asociaaia „Berarii Romaniei” a fost fondata in 2004 de producatorii de bere Heineken Romania, InBev Romania, United Romanian Breweries si URSUS Breweries , de la inceputul lui 2009 alaturandu-se si Romaqua Group. Membrii Asociatiei acopera peste 80% din industria berii din tara noastra.

Asociatia are ca misiune promovarea si dezvoltarea unei industrii puternice si responsabile in Romania, concentrandu-se, de asemenea, pe educarea consumatorilor cu privire la beneficiile consumului responsabil de bere. Din anul 2008 Asociatia „Berarii Romaniei” este membra a organizatiei „Berarii Europei”.