Liceenii se pregătesc de vacanţă, iar părinţii de luat lecţii

„Alcoolul nu-l va face mare” este numele ghidului de educare redactat de doctorul Cristian Andrei, lucrare ce este adresată tuturor părinţilor de adolescenţi.

După întâlnirile cu miile de liceeni din toată ţara în cadrul Caravanei „Alcoolul nu te face mare” şi cursurile de pregătire cu cei peste 1500 de profesori voluntari, editarea acestui ghid înseamnă practic închiderea cercului educaţional elev – profesor – părinte. Şi cum se apropie vacanţa de vară, pedagogii predau ştafeta părinţilor.
„Părinţii au şanse reale de a se menţine în rolul de educatori, dacă se informează la zi despre viaţa adolescenţilor din familiile lor. Ei trebuie să-i descopere permanent pe adolescenţi. Ghidul de faţă este un partener în acest demers informativ”, a declarat dr. Cristian Andrei.
Ghidul părintelui abordează cu succes teme precum influenţa găştii asupra comportamentului adolescentului, petrecerile stropite cu alcool, dragostea şi prietenia în combinaţie cu alcoolul, percepţiile fetelor şi ale băieţilor asupra consumului de alcool la vârsta adolescenţei.
Pentru că se doreşte a fi o lucrare practică, aceasta abundă în sfaturi şi recomandări ale autorului, tocmai pentru a-i ajuta pe părinţi să dezvolte o relaţie armonioasă cu adolescenţii lor. „Şcoala este a părinţilor, pentru că este a comunităţii în cadrul căreia funcţionează. De aceea, educaţia împotriva consumului de alcool la adolescenţi se poate desfăşura sub patronajul părinţilor. Ei au de astăzi la îndemână un ghid scris într-un limbaj accesibil, care cuprinde explicaţii privind comportamentul adolescentului şi recomandări pentru o atitudine corectă a părinţilor faţă de alcool”, a adăugat doctorul.
Varianta electronică a ghidului „Alcoolul nu-l va face mare” poate fi descărcată de pe site-ul campaniei – www.alcoolulnutefacemare.ro. Pe acelaşi site pot fi găsite şi materialele educative pentru susţinerea orelor de dirigenţie (filme şi planuri de lecţie), precum şi cursurile de pregătire adresate pedagogilor.

Campania „Alcoolul nu te face mare” este organizată de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Asociaţia „Berarii României”. Anul acesta, peste 1500 de profesori din mediul preuniversitar din toată ţara s-au pregătit voluntar să devină Ambasadori ai campaniei sociale de educare a adolescenţilor să nu consume alcool la această vârstă. Întâlnirile dintre dr. Cristian Andrei şi Ambasadorii au loc la nivel regional, în Bucureşti, Piteşti, Constanţa, Iaşi, Cluj, Timişoara şi Târgu Mureş.
Continuând şirul concursurilor “TrezNet” şi “Fii cool fără alcool”, organizatorii pregătesc o nouă competiţie pentru liceeni începând cu septembrie 2008.
Totodată, din mai 2007, moment în care campania „Alcoolul nu te face mare” s-a lansat la nivel naţional, mii de adolescenţi au avut ocazia să se întâlnească direct cu dr. Cristian Andrei în cadrul Caravanei care a străbătut oraşele Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Piteşti, Ploieşti, Târgu Mureş şi Timişoara.

Descarca ghid

Sari la bara de unelte