Producătorii de bere susțin termenul de 18 luni pentru implementarea sistemul garanție returnare

Sistemul garanție returnare pentru ambalajele de unică folosință este un proiect complex, ce trebuie să fie foarte bine pus la punct, astfel încât să poată fi funcțional pentru consumatori încă din prima zi de lansare pe întreg teritoriul național. 

De aceea, este important ca legislația să prevadă o perioadă de minim 18 luni de la licențierea companiei care va administra acest sistem complex deoarece operaționalizarea lui presupune multe etape de implementare și depinde de implicarea mai multor industrii.

Este nevoie de tot acest timp pentru stabilirea procedurilor administrative și organizaționale interne ale administratorului: semnarea a cca. 80.000 de contracte cu comercianții și peste 4.000 cu producătorii și importatorii de băuturi, dezvoltarea și implementarea sistemului IT, comandarea a aprox. 5.000 de RVM-uri, implementarea infrastructurii de colectare a ambalajelor: construcția centrelor de numărare, organizate de administratorul SGR (este nevoie de aproximativ 5-6 centre la nivel național) și a centrelor de colectare, unde consumatorii pot returna ambalajele (organizate de comercianți), obținerea autorizațiilor de mediu și de construcție.

În prezent, producătorii de băuturi, prin Asociația Berarii României pentru Mediu și Asociația Națională a Băuturilor Răcoritoare pentru Sustenabilitate sunt în dialog cu Asociația Retailerilor pentru Mediu, pentru a putea depune documentația de licențiere a operatorului SGR în termenul prevăzut de Hotărârea de Guvern, respectiv 4 martie 2022. Odată cu această documentație, va fi depus și planul de afaceri, care lucrează momentan cu ipoteze și care trebuie să fie cuprinzător, să conțină toate criteriile stipulate în HG 1074/2021 și să corespundă în același timp informațiilor de la furnizorii de echipamente, infrastructură sau soluții logistice. 

Planul de afaceri va cuprinde și un termen realist pentru implementare cu date foarte clare cu ce se poate implementa până în octombrie 2022: semnarea de contracte cu cei peste 4000 de producători sau semnarea de contracte cu comercianții, la nivel național.

Sari la bara de unelte