Recomandări privind condițiile de păstrare a Produselor

Recomandări pentru bere cu și fără alcool, mixuri de bere, alte tipuri de băuturi încadrate în categoria bere, cidru de mere și de pere.

 1. Condiții de depozitare

Prin depozitare se înțelege păstrarea Produselor în depozitele producătorilor, importatorilor, distribuitorilor și operatorilor logistici, înainte de transportul către comercianți, în vederea comercializării către consumatorul final.

În vederea asigurării condițiilor optime de depozitare a Produselor, se recomandă:

 • Produsele se vor depozita în loc răcoros, uscat și curat, protejat împotriva razelor directe ale soarelui și înghețului, care pot deprecia Produsele și/sau ambalajul acestora.
 • În nicio situație nu este permisă depozitarea Produselor la exterior în spatiu deschis și neacoperit.
 • Se recomandă ca activitățile logistice de pregătire a Produselor pentru livrare la clienții finali să se efectueze la interior. Cu titlu de excepție, pentru o perioadă de timp limitată, astfel de activități se pot desfășura la exterior.
 • Produsele trebuie păstrate separat de alte produse sau substanțe cu miros puternic sau vapori, ori care sunt toxice (de ex. cafea vrac, ceapă, pește, vopseluri, carburanți, detergenți, pesticide, ierbicide, etc.);
 • Se va evita depozitarea Produselor împreună cu alte bunuri proeminente/voluminoase, iar paleții folosiți trebuie să fie fără așchii sau cuie proeminente;
 • Se recomandă efectuarea activităților de încărcare/descărcare a Produselor astfel încât să se evite udarea paleților, în special a paleților care conțin Produse în ambalaje secundare de carton;
 • Se recomandă ca inainte de livrare marfa încărcată să fie verificată în vederea confirmării integrității acesteia;
 • Dacă există produse a căror integritate a fost afectată în urma manipulărilor, se recomandă ca acestea să fie stocate într-o zonă separată, etichetată, iar agentul economic respectiv să își ia toate măsurile necesare ca aceste produse să nu ajungă ulterior pe lanțul de distribuție.
  1. Condiții de transport

În vederea asigurării condițiilor optime pe timpul transportului, recomandăm:

 • Mijloacele de transport trebuie să asigure protecția Produselor la expunere directă la razele soarelui, intemperii (ploaie, zăpadă);
 • Livrarea Produselor se va realiza cu respectarea principiului FEFO (first expired first out);

În cazul efectuării transportului Produselor pe rute ce se fac pe durate de timp mai mari de 8 ore, se recomandă să se facă planificarea acestora de către producător/distribuitor astfel încât să se evite intervalele orare în care există avertizări meteo extreme de caniculă/îngheț.

Sari la bara de unelte