Sistemul Garanție Returnare pentru ambalajele de unică folosință, soluția pentru un mediu curat

Alianța Producătorilor de Băuturi din România, formată din Asociația Berarii României și Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare, consideră acest sistem o prioritate pentru industria de băuturi.

Sistemul Garanție Returnare (SGR) este esențial pentru introducerea ambalajelor într-o economie circulară, ajutând România să își atingă țintele naționale de colectare și reciclare.

În prezent, au loc consultări între Ministerul Mediului și reprezentanții producătorilor și ai comercianților, astfel încât textul revizuit al Hotărârii de Guvern care privește acest sistem să fie finalizat în scurt timp.

Mizăm și în continuare pe această bună colaborare între toate părțile implicate, astfel încât să avem un pachet legislativ complet cât de curând posibil pentru buna implementare a acestui sistem, iar în anii care vor urma să atingem țintele prevăzute de acest HG.

Berarii României susțin necesitatea consultării tuturor actorilor de pe lantul valoric al ambalajelor, cu scopul de a implementa masuri care sa sustina in mod real indeplinirea obiectivelor nationale de mediu, iar tranzitia catre economia circulară sa fie eficienta, fara un impact financiar disproportionat asupra industriei.

Pentru aceasta, un principiu esential atunci cand vorbim despre introducerea unei noi taxe pe plastic, este cel cu privire la evitarea dublei sau multiplei impuneri, prin raportarea la taxele, penalitatile si contributiile aflate deja in vigoare.

Datele Eurostat arată că în Uniunea Europeană aproximativ 41,5% din deșeurile de ambalaje din plastic au fost reciclate în anul 2018. România a fost peste media UE, cu 43% din deșeurile de ambalaje din plastic reciclate în acel an.

În 2019, România a reciclat 59,1% din PET-urile introduse pe piață – față de obiectivul legal de 55% -, și 38,4% din alte plastice, obiectivul fiind de 22,5%.

Sari la bara de unelte