Sistemul RO e-Transport monitorizează transporturile de marfă

Sistemul electronic integrat RO e-Transport de monitorizare în timp real a transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat (legume, fructe, băuturi, materiale de construcții, îmbrăcăminte și încălțăminte) a fost reglementat prin OUG 41/2022 și a devenit obligatoriu pentru toți operatorii economici începând cu 1 iulie 2022.

Producătorii de bere susțin pe deplin infomatizarea sistemelor de control, cu respectarea nevoii de a avea termene de implementare realiste și o legislație completă, precum și de a nu perturba activitatea economică în plin sezon.

Pentru succesul unui astfel de demers, berarii consideră necesar ca intrarea în vigoare și aplicabilitatea unei astfel de măsuri să aibă loc după testarea și adaptarea sistemului la necesitățile pieței și ulterior armonizării legislației primare cu toate actele normative subsecvente, care să clarifice și să completeze procesul de funcționare a acestuia.

Conform OUG 106/ 2022 publicată în Monitorul Oficial la 30 iunie 2022, contravențiile privind nerespectarea obligației de a declara datele necesare în Sistemul RO e-Transport se vor aplica începând cu 1 octombrie 2022.