Tipuri de bere pentru gusturi diverse

Tipuri de bere

În funcție de temperatura de fermentație, berea poate fi împărțită în două categorii: de joasă sau înaltă fermentație. În cele două categorii intră mai multe varietăți de bere, în funcție locul de origine sau de metoda de procesare.

Bere de fermentație joasă sau Lager

Berile de fermentație joasă sunt obținute prin fermentarea drojdiei în două etape: mai întâi, timp de 7 – 10 zile, la o temperatură între 5 și 13 grade, mai apoi al o temperatură de 0 – 2 grade. Această categorie de bere include multe varietăți, de la cele mai răspândite, deschise la culoare, blonde, la cele brune sau chiar negre.

Printre cele mai cunoscute se numără:

Pilsner Lager

Foarte populară, cu aproximativ 4 % alcool. Este o bere “blondă”, cu reflexe aurii, de la malțul deschis la culoare. Are o aromă discretă cu note de hamei. Compoziția și spuma sunt mai ușoare decât în cazul celorlalte tipuri de bere. Se recomandă să se servească la o temperatură de 5 grade.

Special Lager

Are o concentrație alcoolică de aproximativ 5 % alcool și culoare aurie cu accente de chihlimbar. Gustul este bogat, de malț si hamei nobil. Se recomandă să fie consumată la o temperatură de 5 grade.

Extra Lager

Conținutul de alcool variază între 6 și 7%. Are o aromă intensă, cu o culoare aurie cu accente de cupru datorate malțului prăjit. Spuma este cremoasă, iar gustul este intens și puțin amărui, aroma persistând în gură după servire. Se servește la o temperatură de 5 grade.

Bock și Black

Este o bere neagră, cu accente brune, cu o concentrație alcoolică de 5 %. Are o aromă puternică și amăruie, cu o spumă cremoasă. Se servește la o temperatură între 5 și 8 grade.

Berea Ale, de fermentație înaltă

Fermentația durează de la 3 la 6 zile, la o temperatură între 14 și 25 grade. Fermentarea înaltă permite obținerea unor beri cu un gust mai complex, arome fructate și în general sunt mai cremoase.

Tipuri de bere de fermentație înaltă

Ale

Au o concentrație alcoolică între 5 și 6 % și culori de la auriu pal, la cupru sau chiar roșu. Berea are o aromă complexă de drojdie și fructe fermentate. Se servește la o temperatură de 6 grade.

Abbey

Concentrația alcoolică este de 6,5 %, culoarea este ușor brună, iar gustul intens aduce a fructe cum sunt banana sau mărul. Se servește la o temperatură de 6 grade.

Black stout

Este așa-numita bere brună, de culoare închisă și gust intens, cu aromă de cafea. Se poate servi la temperaturi între 8 și 10 grade.

Alte tipuri de bere:

Berea din grâu

Are o concentrație alcoolică începând cu 6 %. Este o bere ”blondă”, iar de cele mai multe ori are un aspect tulbure pentru că se găsește preponderent în varianta nefiltrată. Are o puternică aromă de cereale și se servește la o temperatură de 6 grade.

Berea fără alcool

Este o bere de fermentare joasă și poate fi obținută prin două metode: fie prin oprirea fermentației, fie prin îndepărtatea alcoolului. Este o bere de culoare aurie și se servește la o temperatură de 5 grade.

Berea de fermentație spontană

Contrar fermentației înalte și joase, acest tip nu necesită adaos de drojdie pentru că mustul este doar expus la aer. Are puțin acid și mai puțină spumă.

Sari la bara de unelte